«СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE»: в Україні з’явилося нове видання, присвячене спадщині кримських татар

4 жовтня в Скарбниці Національного музею історії України відбулася знакова подія — презентація книги «СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE», присвяченої багатій культурі кримських татар. Це видання — результат об’єднаних зусиль українських та кримськотатарських дослідників, митців і громадських діячів, які спільно працювали, щоб зберегти і передати наступним поколінням багатство кримськотатарської культурної спадщини.

«СПАДЩИНА. MİRAS. THE HERITAGE це не просто книга, це збереження культурної пам’яті. Під час російської агресії, коли спадщина Криму перебуває під загрозою, таке видання нагадує нам про важливість культурної різноманітності та боротьби за права корінних народів», — сказав заступник Міністра з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Книга пропонує читачам унікальну можливість зануритися у світ кримськотатарської культури, ознайомитися з її історією, традиціями та мистецтвом. На сторінках видання представлені вишукані зразки ювелірних виробів, елементи традиційного одягу, вишивки та інші артефакти, що зберігаються у фондах Національного музею історії України та приватних колекціях.

«Культурна спадщина це наша ідентичність, наша пам’ять. Кримські татари мають багату і давню історію, яка формувалася протягом століть. Все це фіксує нове видання», — сказала завідувачка філії «Скарбниця Національного музею історії України» Наталія Панченко.

Особливою цінністю видання є тексти, підготовлені одразу трьома мовами — українською, кримськотатарською та англійською. Це відкриває багатогранну спадщину кримськотатарського народу для ще ширшої аудиторії, долаючи мовні бар’єри. 

Проєкт реалізується у співпраці з Есмою Аджієвою, головою кримськотатарської громадської організації «Алем», у рамках ініціативи «Сенси, що об’єднують», за підтримки Посольства Швейцарії.

Партнерами видання виступили Національний музей декоративного мистецтва України та Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського НАН України. Окремі предмети, опубліковані у виданні були надані з приватних колекцій Есмою Аджієвою, Ельмірою Сеіт-Аметовою й Віталієм Проволовським. 

Вас може зацікавити

П’ятий Міжнародний форум культурної дипломатії об’єднав експертів задля посилення голосу України в світі

П’ятий Міжнародний форум культурної дипломатії об’єднав експертів задля посилення голосу України в світі

Україна вперше взяла участь у книжковому ярмарку «Liber» в Барселоні

Україна вперше взяла участь у книжковому ярмарку «Liber» в Барселоні