Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Світлана Фоменко: Культурна спадщина – цінний ресурс для економічного і соціального розвитку України

10 грудня 2020 року заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко взяла участь у Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції «Об’єкти всесвітньої спадщини: практики сталого розвитку міської спадщини».

“Нам пощастило – ми живемо в країні, багатій на культурну спадщину, як матеріальну, так і нематеріальну. На території України знаходиться майже 170 тисяч пам’яток, 65 історико-культурних заповідників, 6 культурних об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. На жаль, лише нещодавно ми почали дійсно усвідомлювати, наскільки цінним ресурсом може стати культурна спадщина для економічного і соціального розвитку нашої країни”, – зазначила вона у своєму вітальному слові.

Світлана Фоменко підкреслила, що Міністерство культури та інформаційної політики зараз активно працює над новими номінаціями на внесення до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, а також над переглядом попереднього переліку, який формувався багато років і зараз вже є неактуальним.

Заступниця Міністра нагадала, що в лютому 2020 року року була затверджена нова буферна зона Софії Київської та Києво-Печерської лаври. “Дуже очікуємо на наступну сесію ЮНЕСКО, яка, на жаль, в цьому році не відбулася. Маємо надію, що за підсумками візиту моніторингової місії нарешті будуть зняті всі негативні висновки щодо цього об’єкту та високо оцінена експертами ЮНЕСКО нова буферна зона”, – додала вона.

Світлана Фоменко також звернула увагу на загрози, які створює для міської культурної спадщини агресивна забудова, і зазначила, що це питання потребує системного врегулювання в рамках законодавчого поля, а також свідомого ставлення з боку усіх громадян.

Участь у заході взяли: заступниця директора Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Джоті Хосаграхар; Перша заступниця Міністра закордонних справ, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова; в.о. генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександр Рудник; генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська; керівники об’єктів всесвітньої спадщини європейських міст, експерти та вчені.

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024