Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Світлана Фоменко: Потрібно зміцнювати культурні зв’язки в рамках Східного партнерства

27 листопада 2020 року заступниця Міністра з питань європейської інтеграції Світлана Фоменко взяла участь у засіданні платформи 4 “Мобільність та контакти між людьми” ініціативи ЄС “Східне партнерство”.

У своєму виступі під час панельної сесії, присвяченої обговоренню бачення  майбутнього ініціативи та пріоритетних напрямів діяльності після 2020 року, Світлана Фоменко зазначила:

“Говорячи про майбутнє Східного партнерства і його роль в побудові спільного простору демократії, спільних цінностей, стабільності та процвітання в країнах-учасниках, важливо належну увагу приділити ролі культури в зміцненні взаєморозуміння та її впливу на інші сфери.

Враховуючи, що культурні діячі є одними з найактивніших  агентів просування європейських цінностей і європейського порядку денного, ми би пропонували більше уваги приділити заходам, спрямованим на зміцнення культурних зв’язків, посилення культурних і професійних обмінів та підтримку проектів співпраці”.

Заступниця Міністра також підкреслила, що з огляду на гібридні загрози (дезінформація та дії, націлені на фрагментацію суспільства з використанням внутрішніх розбіжностей) варто подумати над спеціальними заходами, спрямованими на консолідацію суспільства та запобігання конфліктам, викликаним різними ідеологічними позиціями (конфліктам наративів), розбудові культури діалогу всередині суспільства.

“Україна вітає запровадження справді чудової програми EU4Resilient Regions в цьому році і вважає, що аналогічна програма для цілого суспільства (наприклад, EU4Integrity або EU4Inclusive Society) могла б суттєво вплинути на зміцнення стійкості та посилення стабільності в країнах Східного партнерства”, – додала вона.

У свою чергу представник Європейської Комісії підтвердив важливість культури для економічного розвитку, соціальної згуртованості та промоції європейських цінностей. Він запевнив, що ЄК наразі фіналізує пропозицію щодо нової фази програми Культура Східного партнерства та висловив побажання щодо проведення в січні 2021 року окремої двосторонньої зустрічі з метою обговорення практичних кроків з реалізації висловлених українською стороною пропозицій щодо нових напрямів співпраці.

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024