Світлана Фоменко представила можливості включення Чорнобильської зони до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

9 червня 2021 року заступниця Міністра культури та інформаційної політики Світлана Фоменко взяла участь панельній дискусії «Чорнобиль – туристичний магніт» у рамках Форуму «Україна 30. Екологія».

Наразі МКІП працює над формуванням досьє об`єкту – Чорнобильська зона для внесення його до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Такий етап передбачає «інвентаризацію» ключових об’єктів культурної і природної спадщини та може тривати 5-10 років.

«Об’єкти спадщини ЮНЕСКО мають корелюватися з основною місією цієї організації. Вони мають сприяти промоції миру та розвитку співпраці між народами. Тут потрібно зрозуміти, наскільки нематеріальний аспект місця пам’яті корелюється з фізичними об’єктами, які ми можемо побачити у Зоні відчуження. Не секрет, що у середині ЮНЕСКО існує дискусія щодо включення негативних місць пам’яті до списку всесвітньої спадщини, наскільки це відповідає місії організації. Наша Концепція якраз показує, що Чорнобиль – це не тільки трагедія та героїзм і це історія не лише останніх 30 років. Насправді це багатошаровий процес – від культурної спадщини наших пращурів до сьогоднішньої урбаністичної, ядерної, техногенної спадщини», – зазначила заступниця Міністра.

Світлана Фоменко представила дорожню карту включення Чорнобильської зони до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та підкреслила необхідність уточнення та нанесення на актуальну топооснову межі об`єкта номінації.

За її словами, подібні об`єкти вже були внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: Меморіал миру в Хіросімі (купол Генбаку) у 1996 році та Ядерний випробувальний полігон на атолі Бікіні (Маршаллові острови) у 2010 році.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій