Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Світлана Фоменко розповіла про культурну спадщину в окупованому Криму на міжнародній конференції

12-13 листопада 2020 року пройшла міжнародна онлайн-конференція на тему «Роль Європейського Союзу в охороні та вдосконаленні культурної спадщини в умовах конфлікту та кризи». 

Участь у заході взяла заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко. 

Під час дискусії вона привернула увагу учасників конференції до ситуації з культурною спадщиною в умовах російської агресії на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь та зауважила, що мирним громадам на конфліктних територіях складно будувати культурний діалог та використовувати культурну спадщину для досягнення мирних цілей. 

Так, наприклад, кримськотатарське населення в тимчасово окупованому Криму не має можливості вести конструктивний культурний діалог з окупаційною владою, оскільки кримськотатарська громада була оголошена поза законом і переслідується за політичною, етнічною та релігійною ознаками.  

Конференція організована Європейським Союзом з нагоди  50-ї річниці підписання Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.

Експерти з країн-членів Європейського Союзу, міжнародних та регіональних організацій, міжнародних фондів, а також представники громадянського суспільства та академічного середовища дослідили під час своїх виступів динамічні взаємозв’язки між культурною спадщиною та досягненням миру у ХХІ столітті. Також під час заходу обговорювалися перспективи роботи ЄС, спрямованої на посилення ролі культурної спадщини як компоненту миру та діалогу та її інтеграції до стратегій безпеки, процесів розвитку та розбудови миру.

Вас може зацікавити

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024