Тарас Шевченко: Законодавчі зміни щодо способів захисту інтересів у разі поширення дезінформації потрібно починати з фахової дискусії

Дезінформація становить загрозу правам людини, породжує напругу та безлад у суспільстві, підриває демократію, а також поширює недовіру до державних органів.

Так, 20 липня у Київському хабі Академії суспільного мовлення відбувся круглий стіл «Ефективність способів захисту державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації». Серед учасників: представники медіа, громадянського суспільства, державних органів та міжнародних організацій і представництв, а також адвокатів, правників та суддів.

Щоб напрацювати ефективні механізми протидії дезінформації та дифамації в Україні, учасники круглого столу обговорили правові способи, міжнародний та український досвід, а також судову практику протидії дезінформації та дифамації в публічній сфері. Йшлося також і про можливі законодавчі зміни.

«Ми у МКІП раді, що громадські організації вийшли з пропозицією провести ґрунтовну дискусію, оскільки це збігалося і з нашим бажанням. Важливо починати не з законопроєктів, як це часто відбувається, а з фахової розмови на тематику, яка об’єднує комплекс різних питань щодо визначення дезінформації та юридичної відповідальності за її розповсюдження. А також питання дефомації, відповідальності за порушення честі, гідності, ділової репутації», – зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко.

Заступник Міністра також підкреслив, що цивільне законодавство щодо захисту репутації не відповідає Конституції України і його потрібно вдосконалювати. Відповідно до Конституції підставами легітимного обмеження свободи слова може бути «репутація», а не «честь, гідність та ділова репутація» як це визначено в Цивільному кодексі зараз.

Захід організували Міністерство культури та інформаційної політики України, Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, Спільний проєкт «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні», Ініціатива з Верховенства Права Американської Асоціації Юристів, громадські організації «Центр демократії та верховенства права» і «Платформа прав людини».

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій