Традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінниччині поповнили перелік нематеріальної культурної спадщини України

МКІП додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України новий елемент. Це традиції приготування каші «Зозулі».

Споживання такої страви розповсюджене на території сучасної Вінницької області. Зокрема, традиція побутує в селах Дашківці, Зарванці, Якушинці, Лисянка, Широка Гребля, Микулинці Якушинецької ТГ Вінницького району.

Кашу готують з пшона, маку, масла, молока, цукру, солі та яєць. Саме походження назви каші, ніжної та солодкуватої на смак, з чорними вкрапленнями маку дійсно дещо нагадує рябеньку пташку зозулю. Страву довго томлять в печі, щоб досягти того самого, незвичайного смаку. 

Традиція приготування каші передається від покоління до покоління. Як правило у родинах, від старшої жінки до молодшої. Останнім часом знання про приготування кашу передаються й чоловікам. 

Етапи приготування каші: 

  • в окремих посудинах на 8-10 годин замочуємо в холодній воді пшоно та мак;
  • зливаємо воду з пшона, заливаємо холодним молоком і помішуючи варимо в печі, духовій шафі або на плиті до пів готовності (крупа має збільшуватися в об’ємі вдвічі). Піч має бути напалена дровами так, щоб від їх горіння перестав іти дим. Жар залишається в печі. В духовій шафі температура має становити 180-200 градусів, якщо готуємо на плиті, то вогонь маленький;
  • додаємо яйця, збиті з цукром, зціджений мак та 100 г масла. Перемішуємо і варимо ще 25-30 хвилин;
  • додаємо ще 100 г масла, дрібку солі, перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо ще 30 хвилин. Якщо готуємо в печі, то закриваємо її. Каша має мліти. 

Каша подається до столу гарячою. Навколо збирається вся родина. 

Нагадаємо, нещодавно МКІП додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України 4 нових позиції. Відтепер громади мають враховувати рекомендації Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП про охорону елементів.

Вас може зацікавити

Уряд схвалив Комунікаційну стратегію щодо створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року 

Уряд схвалив Комунікаційну стратегію щодо створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року 

У Києві відбулись перші міжурядові консультації України та Литви 

У Києві відбулись перші міжурядові консультації України та Литви