У Харкові обговорили перспективи українського книговидання і книгорозповсюдження

18 жовтня в Харкові відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на чолі з його головою Микитою Потураєвим. У фокусі обговорення — стан і перспективи українського книговидання та книгорозповсюдження.

Гості Харкова вшанували пам’ять загиблих дітей міста. Також вони відвідали пошкоджену росіянами під час повномасштабної збройної агресії обласну бібліотеку для дітей та юнацтва, засновану  в 1830 році. 

Харків називають «типографічною столицею України», адже п’ять найбільших друкарень міста забезпечують 78% всього книговидання в державі. Книговидавнича галузь є однією з ключових для економіки цього регіону 

Міністр культури та стратегічних комунікацій України окреслив стан справ українського книговидання та книгорозповсюдження. 

«Міністерство культури та стратегічних комунікацій створило низку інструментів та механізмів підтримки книговидавців. Адже це надзвичайно важливо під час війни. Маємо всі разом запровадити сприятливі умови для розвитку та збільшення української читацької аудиторії, а також допомогти видавничому бізнесу впоратися з викликами сьогодення», — сказав Микола Точицький.

Під час засідання учасники дійшли спільної думки, що закон про заборону книжкової продукції з країни-агресора значно зміцнив позиції української книги. Проте сфера книговидання і розповсюдження чекає й на інші законодавчі ініціативи, які вже підтримані Парламентом. Зокрема: надання книжкових сертифікатів молоді та субсидії на відшкодування оренди для приміщень книгарень. Наразі питання погоджуються з Урядом.

Водночас проєктом бюджету фінансування Українського інституту книги скорочено на 60%. Крім того, лише 50 % територіальних громад виділяють кошти на поповнення фондів бібліотек.

Наразі парламентський Комітет уже подав свої пропозиції до бюджету на 2025 рік. Також Комітет звернувся до Уряду з проханням додати книговидавничу продукцію до переліку категорій товарів, на які діятиме програма «Національний кешбек». Про це, як про можливість підтримати сферу, також говорили на засіданні. Йшлося й про необхідність розповсюдження української літератури за кордоном та важливість виробництва книжок шрифтом Брайля. Все це потребує додаткових коштів. 

Серед учасників виїзного засідання: народні депутати України — члени Комітету, Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький, заступник директора Українського інституту книги Роман Рущенко, Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко, т. в. о. президента Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Красовицький, представники Харківської обласної військової адміністрації, Харківської обласної ради, місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування та інші.

Виїзне засідання відбулось за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління», яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та впроваджується ГО «Інтерньюз-Україна».

Вас може зацікавити

Розпочався конкурс на здобуття премії Drahomán Prize за 2024 рік

Розпочався конкурс на здобуття премії Drahomán Prize за 2024 рік

Золтан Алмаші — лауреат премії імені В. С. Косенка у 2024 році

Золтан Алмаші — лауреат премії імені В. С. Косенка у 2024 році