У Костелі Святого Миколая завершено протиаварійні роботи

Протиаварійні роботи у Костелі Святого Миколая завершено. Відновлення будівлі вартує 21 704 589.31 грн. Наступним кроком стануть реставраційні роботи в Костелі.

За три місяціу костелі демонтували небезпечні елементи та люстри, які постраждали під час пожежі, закрили вікна, очистили стіни від сажі, прибрали сміття та встановили захисні сітки. У приміщенні вже змонтували нову сцену, освітлення, а також відновили всю систему опалення.

Гроші на ці роботи були зібрані громадянами та бізнесом.

“Цифри добровільної допомоги вражають, як і вражає те, з якою швидкістю їх було зібрано. Вдячний усім благодійникам, які долучились до порятунку пам’ятки. На мій погляд, нам вдалось досягнути відкритої комунікації держави, представників бізнесу та громадян України”, – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Наступний крок після протиаварійних робіт – реставрація Костелу. Її фінансуватимуть за кошти держбюджету у межах програми “Велика Реставрація”. Реставраційні роботи по фасаду Костелу розпочнуться вже навесні. Відреставрований Костел Святого Миколая передадуть в управління католицькій громаді. 

Нагадаємо, пожежа в Костелі Святого Миколая сталася 3 вересня 2021 року. При МКІП негайно було створено робочу групу з подолання наслідків лиха. 

В короткі терміни були отримані необхідні висновки експертів, розроблений проєкт, знайдені кваліфіковані фахівці та оформлено усю необхідну документацію. 

Небайдужі громадяни та представники бізнеса перерахували на рахунок Національного будинку органної та камерної музики України, що наразі є балансоутримувачем Костелу, понад 21 млн грн. Використання коштів та хід робіт були публічними і висвітлювалось на окремій сторінці – http://st.nicholas.tilda.ws

 

Вас може зацікавити

«Антитіла» завершили тур в США: 10 мільйонів гривень для української розвідки і виступ у Конгресі

«Антитіла» завершили тур в США: 10 мільйонів гривень для української розвідки і виступ у Конгресі

У Харкові відбувся благодійний FASHION-ПОКАЗ на підтримку бібліотеки ім. В.Г. Короленка

У Харкові відбувся благодійний FASHION-ПОКАЗ на підтримку бібліотеки ім. В.Г. Короленка