У Києві презентували проєкт українського павільйону на 59-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва

17 січня в галереї The Naked Room відбулась презентація проєкту національного павільйону України на Венеційській бієнале — найвідомішій міжнародній виставці сучасного мистецтва.

У 2022 році Україну у Венеції представлятиме харківський художник Павло Марков із проєктом «Фонтан виснаження. Висока вода». 

Кураторами українського павільйону стали співзасновниці галереї The Naked Room Марія Ланько і Лізавета Герман, а також куратор і головний редактор IST Publishing Борис Філоненко. 

Комісаром павільйону виступило Міністерство культури та інформаційної політики України. Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики долучилась до презентації проєкту. Вона відзначила, що участь у Венеційській бієнале — важлива подія як для мистецької спільноти, так і для України як держави-учасниці.

«Сьогодні Україна має власний голос, котрий завдяки участі у Венеційській бієнале «чує» не лише мистецька спільнота. Водночас участь у таких подіях робить сучасне мистецтво більш «видимим» і в Україні, що важливо для подальшого розвитку мистецьких практик — і, зрештою, для розвитку українського суспільства», – зазначила вона.

На заході співкураторки павільйону Марія Ланько та Лізавета Герман серед іншого пояснили вибір роботи та художника для представлення України. «Для нас Павло Маков — не лише один із найвизначніших українських художників нашого часу. Важливо, що він не зупиняє розвиток творчої практики, експериментує, не боїться повертатися до своїх старих, але досі актуальних робіт. Мистецтво Макова політичне, але не прямолінійне. Обрана спільно з Павлом робота розповідає про універсальні глобальні питання за допомогою художньої метафори та краси самого художнього об’єкта».

Співкуратор Борис Філоненко зробив екскурс в історію «Фонтана виснаження». Як дослідник творчості Макова він розкрив контекст виникнення роботи та розповів про її чисельні трансформації: від образу на рисунках та офортах у 1990-х роках до повноцінного діючого об’єкта у 2022-му році на 59-й бієнале у Венеції.

Автор фонтана Павло Маков поділився особистою історією створення роботи та глибше занурив у різні етапи її еволюції.

Історія «Фонтана виснаження» бере початок із середини 1990-х років, коли Харків переживав помітні зміни міського ландшафту і соціальних відносин. Занедбані недіючі фонтани, інфраструктурні аварії у водопостачанні підштовхнули Макова звернутися до мотиву води та виснаження ресурсів. Місце впадання річки Лопань у річку Харків привело художника до образу воронки з двома лійками. Зібрані у велику конструкцію, воронки утворили «Фонтан виснаження» — символ часу і місця, яке досліджував Маков. Попри спроби художника, фонтан так і не був встановлений у міському просторі Харкова. Однак за чверть століття він перестав бути локальним символом та отримає втілення на міжнародній виставці у Венеції — місті, яке щороку переживає піднесення високої води, посуху в каналах та жваво обговорює проблему виснаження. 

Венеційська бієнале сучасного мистецтва триватиме з 23 квітня до 27 листопада 2022 року. Український павільйон працюватиме впродовж всієї виставки. 

Венеційська бієнале — провідна міжнародна виставка сучасного мистецтва, що проходить раз на два роки. Щоразу вона збирає понад півмільйона відвідувачів зі всього світу. Вперше виставку було проведено у 1895 році, а вже з 1907 році в ній почали брати участь національні павільйони різних країн. Зараз на бієнале представлено понад 90 національних павільйонів, серед яких і Україна, що бере участь з 2001 року. За представлення українського павільйону на бієнале відповідає Міністерство культури та інформаційної політики України.

Більше інформації про проєкт на сайті павільйону й на офіційних сторінках у Facebook та Instagram

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург