20 травня у Києві відбулося офіційне відкриття V Чемпіонату України з кулінарного мистецтва, що зібрав кращих представників гастрономічної культури країни.
У відкритті заходу взяв участь державний секретар Міністерства культури та стратегічних комунікацій України Олег Куроченко: «Українська кухня — це справжня скарбниця національних кулінарних традицій, відома своєю розмаїтістю, автентичністю та незвичайністю страв. Вони втілюють багатовікову історію та культурні звичаї України».

Олег Куроченко зауважив, що національні страви є кулінарною візитівкою кожної країни, для України це питання не лише гордості, а й необхідність зберігати свою унікальну національну ідентичність. На Чемпіонаті України з кулінарного мистецтва, який триватиме упродовж двох днів, учасники змагатимуться за звання кращих у 13 номінаціях. Для відвідувачів захід стане майданчиком гастрономічного натхнення — із яскравими гастрошоу, презентаціями, дегустаціями, лекціями та майстер-класами від провідних шеф-кухарів України.
Організатором V Чемпіонату України з кулінарного мистецтва є Асоціація шеф-кухарів України.
Довідково
У 2022 році український борщ було внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Крім того, до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України увійшли й інші традиційні страви, зокрема авдіївська каша, гуцульська бриндзя, житомирська крупка та яворівський пиріг.