Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Києві відкрився новий мистецький фестиваль «БойчукFest»

12 вересня у Києві розпочався перший «БойчукFest» – фестиваль, на якому представлено сучасне українське мистецтво: ткацтво, вишивку, костюм, художню кераміку, дерев’яну скульптуру, вироби з металу, рисунок, живопис та дизайн. 

Переглянути фотоальбом

Фестиваль, організований Київською державною академією декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, поєднує сучасність та традиції української культури.

Під час відкриття заходу Ростислав Карандєєв, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України, зазначив: «Фестиваль покликаний привернути увагу до постаті Михайла Бойчука – видатного українського митця, який не просто творив, а ще й виборював своє право творити в тому стилі і в тих формах, які були для нього прийнятними. Ми відносимо його до покоління розстріляного відродження, тобто до тих українців, які своєю творчістю і громадянською позицією виборювали право на справжнє незалежне українське мистецтво».

За словами Ростислава Карандєєва, фестиваль, організований академією, – надзвичайно правильна, вчасна і потрібна ідея. Він покликаний мотивувати його учасників – студентів, викладачів, небайдужих представників мистецтва, до того, щоб працювати, діяти та шукати щось нове, оглядаючись на неоціненний український спадок.

Учасниками фестивалю стали сучасні українські митці, які викладають в Академії ім. Михайла Бойчука, студенти, майстри декоративного мистецтва, поети, театральні діячі, мистецтвознавці та представники інших галузей культури. 

Мета фестивалю – популяризація постаті видатного українського художника-монументаліста Михайла Бойчука та його унікальної мистецької школи, основою якої є українське народне мистецтво і традиційні художні ремесла. Кримський дім представив на «БойчукFest» традиційне і сучасне мистецтво, історію та побут кримськотатарського народу. Відвідувачі можуть долучитися до майстер-класів, лекторіїв та ярмарку, відвідати кінопокази та театральні вистави, ознайомитись із виставкою та каталогом творчих робіт викладачів і випускників академії.

Ректорка академії Олена Осадча наголосила на важливості культури під час війни та провела паралелі із радянським минулим України: «Михайло Бойчук разом із учнями під загрозою загибелі творили нашу культуру та її коди. Сьогодні перед нами ті ж завдання, які були перед бойчукістами сто років тому. Ми не маємо зрадити спадщину. Культура, носіями якої ми є, – потужна зброя протидії агресору».

БойчукFest проходить 12 та 13 вересня на території Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука за адресою: місто Київ, вулиця М. Бойчука, 32.

Вас може зацікавити

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок

У Львові за підтримки УКФ створять 3D-моделі давніх писанок