У Лаврі представили відновлений іконостас 17 ст. з церкви Святого Юра в Дрогобичі

15 жовтня в Успенському соборі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» презентували відновлений п’ятиярусний іконостас церкви Святого Юра, що розташована у Дрогобичі та входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Виставковий проєкт, організований Національним науково-дослідним реставраційним центром України спільно з Музеєм «Дрогобиччина» та за підтримки Заповідника, став результатом масштабної чотирирічної роботи. 

«Відреставрований іконостас церкви Святого Юра, створений у 1658–1667 роках, є не тільки перлиною сакрального мистецтва, але й свідченням нашої сили та рішучості в умовах, коли війна намагається знищити наші найцінніші надбання. Те, що ми робимо сьогодні, має не лише історичне, але й стратегічне значення. Ми зберігаємо не просто предмети мистецтва — ми зберігаємо нашу ідентичність і нашу пам’ять, які будуть передані наступним поколінням», — наголосила заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Вона акцентувала, що перед нами стоїть складне завдання — не лише захищати, але й відновлювати те, що було пошкоджено, і бути готовими до викликів, які постануть після нашої перемоги. «Зусилля фахівців, які проводять реставраційні роботи, є фундаментом для майбутнього відродження нашої культурної спадщини. Вони закладають основу для повного відновлення України після війни», — додала заступниця Міністра.

Церква Святого Юра в Дрогобичі — один із найвідоміших зразків дерев’яної архітектури в Україні та Галичині зокрема. Під охороною ЮНЕСКО сакральна споруда перебуває з 2013 року. Через російську агресію у 2023 році її внесли до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Реставрація іконостасу стала викликом для фахівців, які провели комплекс наукових досліджень, зокрема використовуючи хіміко-технологічні та рентгенологічні методи. Цей процес був вкрай складним і потребував виняткової майстерності та точності.

«Для нас велика честь насолоджуватися результатом 4-річної кропіткої та відданої роботи над об’єктом світової спадщини, який нині знаходиться в іншому об’єкті світової спадщини. Це прояв багатства українського культурного надбання. Хочу скористатися можливістю та вкотре підтвердити непохитну підтримку ЮНЕСКО України та її культурних скарбів. Ми продовжимо співпрацю, зокрема з Реставраційним центром, щоб посприяти відновленню зруйнованих пам’яток або захистити ті, що перебувають під загрозою знищення через агресію росії», — зазначила голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

За копітку працю реставратори Центру разом із гендиректоркою Світланою Стрельниковою отримали відзнаки від Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, який освятив іконостас. 

«Можемо тільки уявити, скільки змін відбулося за три століття, скільки людей бачили цей іконостас і підносили перед ним свої молитви. Тому радіємо, що збережена ще одна унікальна  пам’ятка нашого українського народу», — сказав Митрополит Епіфаній.

«Для нас велика честь приймати в стінах Лаври пам’ятки, які мають пряме відношення до ЮНЕСКО, та бачити як вони не просто зберігаються, а відновлюються», — підкреслив гендиректор Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» Максим Остапенко. 

Виставковий проєкт «Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати волю здобувати!» дозволяє зануритися в історію та мистецькі особливості шедевра українського іконопису. Інформаційні матеріали виставки розповідають про всі етапи реставраційної роботи та наукові дослідження, що передували відновленню іконостаса. 

Експозиція діє в північно-західній частині Успенського собору Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».  

Вас може зацікавити

ЮНЕСКО підтримує Міністерство культури та стратегічних комунікацій у новому проєкті з розвитку психосоціальної підтримки в бібліотеках

ЮНЕСКО підтримує Міністерство культури та стратегічних комунікацій у новому проєкті з розвитку психосоціальної підтримки в бібліотеках

МКСК та ІР офіс презентували рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів

МКСК та ІР офіс презентували рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів