Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У МКІП працюють над Стратегією розвитку креативних індустрій та планують створити креативні хаби у великих містах України

21 травня 2021 року заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк взяла участь у панельній дискусії «Креативні індустрії України в позитивному перетворенні світу», яка відбулася в рамках відкриття Інтелект-Форуму в Одесі.

Лариса Петасюк розповіла, що креативні індустрії є рушіями економічних перетворень. Хоч вони вразливі та потребують державної підтримки, але водночас мають великий економічний потенціал. Коронакриза, зокрема, загострила їх проблеми. Сьогодні сектор креативних індустрій надає майже 4% доданої вартості України (117 млрд грн). Для порівняння: у Німеччині цей індикатор складає 3,3%, у Канаді — 2,7%.

“Нашій державі варто поєднати історичну схильність українців до творчості в її будь-яких проявах із глобальним трендом «креативізації» майбутнього, який лише посилюватиметься”, – зазначила заступниця Міністра. 

За її словами, МКІП вже працює над розробкою Стратегії розвитку креативних індустрій. Документ має сфокусуватися на стимулюванні креативного підприємництва, адже до цього бракувало політик, спрямованих саме на креативний бізнес. Водночас лейтмотивом Стратегії стане наратив «Шануй, живи, будуй» як єдність минулого, теперішнього і майбутнього української культури та історії. Теми свободи, гідності, гостинності й адаптивності стануть тими принципами, на які спиратиметься Стратегія.

Наразі Міністерство працює над розробкою програми сертифікатів для придбання культурних товарів і послуг (книг, квитків у театр, музеї, заповідники, кіно та на концерти, здійснення туристичних подорожей в Україні). Очікується, що програма пожвавить попит на культурні послуги серед населення і таким способом забезпечить підтримку постраждалим внаслідок кризи сферам. Планується, що це буде масштабний проект з важливою соціальною місією: залучити молодь до української культури.

Лариса Петасюк поділилася планами щодо створення креативних хабів у великих містах України. Там зможуть розвиватися підприємці у сфері креативних індустрій. У хабах, з одного боку, буде сучасне обладнання, ліцензійний софт. З іншого боку, на базі хабів функціонуватимуть програми менторства та інкубації креативних стартапів, інвестиційні пітчинги, навчання, тренінги та багато іншого. «Ми зараз працюємо над моделлю фінансування, над наповненням хабів, але розуміємо, що такі місця тяжіння є важливим чинником кластеризації індустрії в регіоні, а від сусідства мультиплікативний ефект креативних індустрій тільки росте», – додала вона.

Заступниця Міністра також анонсувала проведення у вересні цього року традиційного форуму «Креативна Україна». Лариса Петасюк також відвідала Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».

Під час ОдесаБібліоСаміту учасники обговорили роль і місце інформаційних, культурних, наукових, освітніх закладів у розвитку книжкової екосистеми України, успішні практики промоції книги та читання, діджиталізацію ресурсів і послуг бібліотек, цифрові проекти бібліотек, архівів і музеїв в інформаційному просторі держави.

Нагадаємо, з 21 по 23 травня цього року в Одесі проходить Інтелект-Форум, концепція якого поєднує ХХІІ Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині» та ІІІ ОдесаБібліоСаміт. Заходи проходять під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України та організовані Одеською національною науковою бібліотекою, Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів, Державною науковою установою “Книжкова палата України імені Івана Федорова” за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та міської рад, Українського інституту книги, ВГО “Українська бібліотечна асоціація” та ВГО “Бібліополіс”.

Вас може зацікавити

Привітання з Днем захисників і захисниць України!

Привітання з Днем захисників і захисниць України!

Україна вперше офіційно представила свій стенд на Будапештському міжнародному книжковому фестивалі

Україна вперше офіційно представила свій стенд на Будапештському міжнародному книжковому фестивалі