Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У Національній філармонії України відбувся концерт-меморіал, присвячений пам’яті жертв Бабиного Яру

29 вересня, у День пам’яті трагедії Бабиного Яру, у Національній філармонії України відбувся концерт-меморіал у виконанні Національного симфонічного оркестру України. Вперше широкій аудиторії в оновленій редакції була представлена симфонія № 1 «Пам’яті мучеників Бабиного Яру» Дмитра Клебанова. 

Фото Олександр Клименко (Укрінформ)

На заході був присутній заступник Міністра з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко та іноземні дипломати.

Дмитро Клебанов – український композитор єврейського походження. Свій твір присвячений пам’яті жертв Бабиного Яру він завершив у 1945 році. Це перша у світі симфонія про Голокост. Однак за життя композитора твір прозвучав лише один раз, у 1947 році, в Харкові. Після цього симфонію заборонили, скасували заплановані виконання, а автора звинуватили у формалізмі. 

Лише з настанням відлиги у СРСР виконання твору знову стало можливим. Наприкінці 1980-х років диригент Ігор Блажков разом із Державним симфонічним оркестром зіграли симфонію у Києві, а у 2011 році твір лунав в Харкові силами Харківського університету мистецтв. Однак обидва виконання не були досконалими, оскільки композиторський рукопис був недоступний, а музиканти використовували копію партитури з численними помилками.

У 2024 році завдяки спільним зусиллям Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», Харківського національного університету мистецтв, де Дмитро Клебанов викладав протягом багатьох років, та представників музичної спільноти, вдалося отримати фотокопію авторського оригіналу і точнішу рукописну копію. Ці матеріали показали, що вже після прем’єри автор вносив до партитури важливі корективи. За редагування і підготовку нотного матеріалу до виконання взявся український композитор Олександр Щетинський.

Симфонія № 1 «Пам’яті мучеників Бабиного Яру» насичена фольклором двох народів – єврейського та українського, це раніше невідомий шедевр, без якого історія української музики виглядає неповно. 

Вас може зацікавити

Від «мовчання» до дії: у Києві відкрили виставку до 83-х роковин трагедії в Бабиному Яру

Від «мовчання» до дії: у Києві відкрили виставку до 83-х роковин трагедії в Бабиному Яру

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів