Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

У театрі Франка на виставці представили мистецькі твори, врятовані після ракетного удару

У Національному театрі імені Івана Франка відкрилася виставка “Вціліле”, яка представляє мистецькі роботи студентів Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, що були врятовані після російського ракетного удару 25 березня 2024 року. 

Проєкт покликаний привернути увагу до нищення української культури протягом багатьох десятиліть російською системою. Ініціатор виставки, генеральний директор театру Євген Нищук, нагадав про історичний контекст — співпрацю театрального генія Леся Курбаса і художника Михайла Бойчука у 1920-х роках, а також про їхню трагічну загибель від рук радянського режиму.

«У 1937 році терористична машина радянського союзу вбила Михайла Бойчука, видатного новатора та художника. Нищила його роботи, його учнів та пам’ять про нього. 87 років потому, росія скоїла повторний злочин, поціливши ракетою в академію, що зберігає та продовжує діло митця. Роботи майстрів та учнів зазнали такої ж атаки, яку ворог здійснював по велетах українського мистецтва — Курбасу, Бойчуку, Йогансену, Кулішу та іншим. Нам хотілося це показати, продемонструвавши шматки вцілілих робіт», — зазначив Євген Нищук.

Відвідувачі виставки мають можливість побачити монументальні та декоративно-прикладні твори студентів, живописні роботи, а також документальні кадри руйнувань. Окрім цього, вони зможуть переглянути короткометражний фільм про трагедію, в якому фігурує символічний образ Арлекіна — персонажа, який у режисурі Курбаса став уособленням незламності українського духу.

«Хоч роботи пошкоджені, але душа, сутність вціліла. Дуже важливо, що через популяризацію культурної спадщини ми говоримо про її збереження», — зазначила провідна фахівчиня з управління проєктами Тетяна Дорошенко.

Виставка триватиме до 30 вересня.

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році