Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна — символ опору: культура — стратегічний пріоритет міжнародної спільноти

З 19 до 21 вересня в Неаполі проходить Зустріч Міністрів культури G7. Основна мета заходу — обговорення розвитку та захисту культури як глобального суспільного блага та важливого каталізатора для сталого майбутнього.

Головна тема події — питання захисту культурної спадщини від сучасних загроз, включно зі зміною клімату, незаконною торгівлею культурними цінностями та наслідками збройних конфліктів. Особливу увагу також приділено відродженню української культури, зруйнованої через вторгнення росії.

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький підкреслив, що війна в Україні є «частиною великої битви за право бути почутими та залишатися частиною глобальної цивілізації».

«Підтримка культурної спадщини України зараз — це внесок у спільну справу. Нам потрібна ваша допомога, щоб відновити те, що було зруйновано росією і що вона продовжує руйнувати в цей самий момент. Ми всі дуже добре знаємо, що війна за ідентичність, культуру та історію — це війна, в якій ми не можемо дозволити собі програти. Ми повинні стояти разом у цій боротьбі, бо ми є потужною силою. Всі разом. Наразі ми можемо зробити культуру пріоритетом, який заслуговує на таке ж стратегічне значення, як і безпека», — наголосив Микола Точицький.

Окрім цього, на саміті Міністр підкреслив, що країна-агресор намагається не лише знищити Україну фізично, але й стерти з історії її внесок у спільне європейське минуле. Така стратегія спрямована на переписування історичних наративів, які формувалися століттями, і на підрив ролі України та інших держав у розвитку світової культури.

«Але наша спільна історія розповідає іншу історію. Україна завжди була частиною європейської та світової культури. Наші культурні зв’язки з Італією, Францією, Німеччиною, скандинавськими, азійськими та іншими країнами сягають часів, коли Москва ще не з’явилася на карті світу. Вони підкреслюють наше спільне культурне минуле. Ми не можемо дозволити, щоб його стерли чи переписали», — додав Микола Точицький.

Окремо Міністр відзначив неоціненну підтримку, яку надають Україні міжнародні партнери. Своєю чергою учасники саміту підтвердили, що продовжуватимуть допомагати Україні, визнаючи її культурну спадщину невід’ємною частиною глобального розвитку. Вони наголосили на необхідності збереження історичних цінностей, відновлення зруйнованого війною та створення умов для процвітання культури у майбутньому.

За час повномасштабного вторгнення станом на вересень 2024 року ми маємо такі втрати:

  • 123 митці та культурні діячі були вбиті
  • 1 147 об’єктів культурної спадщини було зруйновано або пошкоджено
  • 2 044 об’єкти культурної інфраструктури були зруйновані або пошкоджені
  • 2 123 заклади культури призупинили свою діяльність на окупованих територіях
  • 500 000 музейних артефактів було евакуйовано
  • 1 700 000 музейних предметів залишаються на окупованих територіях.

Тому важливо об’єднувати зусилля з міжнародними партнерами задля збереження культурної ідентичності та національної спадщини України.

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році