Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Чехія — цифрові партнерства задля збереження культурної спадщини

В Україні запускають проєкт ARK III (Ковчег), що реалізується в рамках ініціативи «Підтримай українську культуру», і спрямований на збереження культурної спадщини за допомогою цифровізації. Відповідну декларацію у Львові підписали Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» та Міністерство культури Чеської Республіки.

За словами заступниці Міністра культури та стратегічних комунікацій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасії Бондар, перемовини про реалізацію та підготовка даного проєкту із колегами з Міністерства культури Чехії тривали більше року. При цьому, це вже не перший досвід співпраці задля збереження та оцифрування пам’яток культурної спадщини.

«Проєкт передбачає роботу двох мобільних станцій вартістю 10 та 20 млн крон, що дозволять оцифрувати старовинні манускрипти та зробити 3D-сканування культурних об’єктів», — розповів директор Фонду родини Карела Комарека Любош Веселий. Саме ця організація забезпечує фінансову підтримку ініціативи.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» стане базовим центром для навчання українських фахівців.

За словами генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максима  Остапенка, перший кандидат на оцифрування — музей Маріуполя. «Найближчим часом в Києво-Печерській лаврі будуть виставлені декілька експонатів, які збереглися з того знищеного музею, який в Маріуполі повністю згорів. І найближчим часом ми будемо вести перемовини з оцифрування цих реліквій, які дуже важливі для історії міста Маріуполя та його громади», – сказав Максим Остапенко.

У мобільних центрах працюватимуть команди з трьох фахівців. Вони зможуть швидко пересуватися по всій території України. Оцифруванням можна буде займатися безпосередньо у спеціально обладнаному фургоні та просто в музеях. Це допоможе зберегти культурну спадщину, попри спроби її знищення з боку російського агресора, переконаний заступник міністра культури Чехії Ондржей Храст.

Проєкт ініційовано Міністерством культури та стратегічних комунікацій України і Міністерством культури Чехії та буде реалізовано Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» у співпраці з чеським Фондом родини Карела Комарека (KKFF). Старт проєкту ARK III запланований на весну 2025-го, він триватиме два роки.

Нагадаємо, що збереження та популяризація культурної спадщини через оцифрування визначено головними пріоритетом у співпраці української та чеської сторін в рамках SUPPORTING UKRAINIAN CULTURE – ARK Projects.

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році