Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україна та Італія продовжать співпрацювати у сфері культури та разом відновлюватимуть українську спадщину

4 вересня відбулась зустріч т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з Надзвичайним і Повноважним Послом Італійської Республіки в Україні Карло Формозою. Сторони обговорили продовження співпраці між Україною та Італією у сфері культури.

Переглянути фотоальбом 

Фото Антоніни Вишневської 

«Італія є взірцем любові й шани до культури. Для нас вона є зразком європейської політики в сфері культури. Італія з перших днів повномасштабної війни подала Україні руку допомоги і це дуже важливо. Хто твій друг, пізнається в біді», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він висловив щиру вдячність Уряду Італії та всьому італійському народу за солідарність з Україною, підтримку українців, які змушені були покинути свої домівки через війну. Своєю чергою, італійські культурні інституції підтримують українських артистів та мистецькі колективи з України. Вони надають свої сценічні майданчики для донесення до світу позиції України в утвердженні наших спільних цінностей – свободи, гуманізму та демократії. Також Італія офіційно долучилася до групи держав, які ще в розпал війни активно готуються допомагати Україні у відбудові. 

«Ми поділяємо спільні цінності й прагнемо реалізовувати нашу підтримку шляхом конкретної співпраці. Ми також маємо конкретні інструменти для реалізації нашої співпраці в будь-якій сфері», – запевнив Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Карло Формоза.

Сторони підтвердили попередні домовленості та готовність реалізовувати проєкти, які стосуються підтримки культури та відновлення української культурної спадщини. 

Нагадаємо, в Римі 26 квітня 2024 року відбулась конференція з відновлення України за участю прем’єр-міністрів двох країн та 600 італійських і 150 українських компаній.

Крім того, Італія приєдналась до країн, що підписали «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України» під час Міжнародної конференції «Шлях до відновлення культурного сектору України» (7 червня 2026 року, м. Вільнюс, Литва).

Під час 46-го Засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яке відбулось в Індії в липні цього року, представники Італії виголосили заяву щодо підтримки України від імені 48 країн. У ній наголошується, що рф постійно ігнорує неодноразові заклики ЮНЕСКО припинити напади на об’єкти культурної спадщини, які порушують основні цінності та цілі Організації, а також Конвенції 1972 року.

Саме Італія допомогла підготувати номінаційне досьє «Історичний центр портового міста Одеси» для включення центру до Списку Всесвітньої спадщини. Номінаційне досьє було розроблено Одеською міською радою спільно з експертами Італії та Греції за координації МКІП. 

Також раніше Уряд Італійської Республіки висловив готовність відновити після завершення війни зруйновану внаслідок бомбардування будівлю Маріупольського драматичного театру, а також готовність долучитися до відбудови Одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору, постраждалого внаслідок російських атак.

Водночас Міністерство економічного розвитку Республіки Італія ініціювало проєкт на знак підтримки України та співпраці між нашими країнами – італійські поштові марки із зображеннями картин видатних українських художників сучасності (церкви Києва, Маріупольський драматичний театр, центральна площа Львова, Одеський морський порт).

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році