Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Україно-французький діалог: від захисту культурної спадщини до нових ініціатив

20 вересня у рамках Зустрічі Міністрів культури G7 відбулися двосторонні перемовини Міністра культури та стратегічних комунікацій Миколи Точицького із заступницею Генерального секретаря Міністерства культури Франції Од Акарі-Боннері. Учасники обговорили посилення співпраці у питанні захисту культурної спадщини України та її присутність на всіх важливих мистецьких платформах Франції.

На початку зустрічі Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький висловив вдячність Франції за підтримку в збереженні української культурної спадщини.

«Ми цінуємо потужний сигнал підтримки української культурної спадщини, відображений у Неаполітанській декларації міністрів культури G7, яка була прийнята сьогодні. Я також дякую вам за приєднання та підтримку важливих міжнародних зусиль з відновлення та збереження культурного сектору України, зокрема Вільнюського заклику до дій», — зазначив Микола Точицький.

Окремим важливим аспектом зустрічі стало обговорення спільної боротьби з російською дезінформацією та наративом, згідно з яким усе найкраще асоціюється з росією. Міністр акцентував увагу на потребі зміни цього підходу у французькому суспільстві.

Крім того, учасники зустрічі обговорили українсько-французькі культурні відносини. Микола Точицький підкреслив зацікавленість України у подальшому розвитку співпраці із Міністерством культури Франції, ONDA, з Дирекцією Авіньйонського фестивалю та з іншими відомими організаціями. Зокрема, організації у Франції турне Національного драматичного академічного театру ім. Івана Франка зі спектаклем «Калігула» за п’єсою А. Камю, як антитоталітарного, антидиктаторського театрального маніфесту, а також створення копродукцій з іншими українськими інституціями.

«Питання відновлення історико-культурної спадщини України в рамках міжнародних дискусій є для нас і буде надзвичайно важливим на найближчі роки. Ми зацікавлені у започаткуванні окремих програм з такими інституціями, як Лувр та Школа Лувру, які будуть спрямовані на збереження та реставрацію творів мистецтва. Нам, безперечно, цікавою є також співпраця та обмін досвідом із Міністерством культури Франції. Зокрема, це стосується узгодження українського законодавства у сфері культури з європейськими нормами в рамках переговорів про вступ України до ЄС», — наголосив Міністр.

За результатами перемовин сторони домовилися про співпрацю у сфері стратегічних комунікацій, а також обмін досвідом у питанні розвитку культурних ініціатив.

Вас може зацікавити

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році

Держмистецтв оголошує конкурс на здобуття премії імені Катерини Білокур у 2024 році