«Українська — мова вільних»: до Дня української писемності та мови у Національному музеї літератури України показали фільм «Щедрик»

22 жовтня у межах програми Культурно-просвітницької платформи «Українська — мова вільних» у Національному музеї літератури України відбувся показ фільму «Щедрик», а також його обговорення з  режисеркою Олесею Моргунець-Ісаєнко та актором Андрієм Ісаєнком .

«Сьогодні мова – це не просто засіб комунікації. Українська мова – це наш щит від ворога, це наш ментальний вал, який не пускає ворога далі. І кожне українське слово, сказане, промовлене, проспіване вами, посилює Україну», сказала українська співачка, телеведуча, художниця, письменниця, громадська діячка, волонтерка Анжеліка Рудницька.

Вона також зазначила, що кінопоказ проходить в рамках національного туру «Кіно заради перемоги», який триває із 2022 року. У музеї також відкрилась виставка «Українська мова незламних». 

Заступниця директора з науково-освітньої роботи Національного музею літератури України Раїса Сеннікова подякувала організаторам події та розповіла, що музей підготував широку програму до Дня української писемності та мови. 

«Щедрик» — це історична драма про долі трьох родин — української, єврейської та польської, які переживають жахи окупації та репресії під час Другої світової війни.

«Головна мета цього фільму підкреслити, що кожен народ має право говорити своєї мовою і це його надбання», — розповіла режисерка фільму «Щедрик» Олеся Моргунець-Ісаєнко.

У центрі сюжету — українська родина, яка прихистила дітей жертв окупантів, оберігаючи їх, як своїх рідних. А маленька Ярослава, яка зростає в атмосфері надії та любові, мріє примирити світ завдяки українській колядці «Щедрик», що стає символом незламності і світла у темні часи. 

Вас може зацікавити

«Невидимі сторінки»: сотні людей долучилися до популяризації літератури шрифтом Брайля

«Невидимі сторінки»: сотні людей долучилися до популяризації літератури шрифтом Брайля

У рамках кампанії «Українська – мова вільних» Strichka запустила квести для українців у всьому світі

У рамках кампанії «Українська – мова вільних» Strichka запустила квести для українців у всьому світі