Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Уряд затвердив методологію використання мов нацменшин України

9 лютого Кабінет Міністрів України затвердив методологію використання мов національних меншин (спільнот) України. Вона стосується місць проживання  нацменшин, або тих населених пунктів, де представники таких спільнот складають значну частину – понад 15% від загальної чисельності населення.

Таке рішення – це частина реформи щодо захисту прав національних меншин (спільнот) України в межах виконання рекомендацій Європейської Комісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС. Методологія також є результатом кропіткої роботи, до якої долучилися фахівці, експерти, представники влади та національних меншин.

«Прийняття методології використання мов національних меншин – це посилення захисту нацменшин України. Крім того, так ми адаптуємо кращі європейські практики до наших реалій. Це наближає країну до членства в ЄС», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Документ визначає сфери суспільного життя, в яких мови національних меншин України можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради.

Це стосується питань: комунікації з органами влади та надання публічних послуг; надання медичної допомоги; надання топографічної інформації; поширення інформації для загального ознайомлення; написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств; надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.

Нагадаємо,  раніше Верховна Рада України прийняла Закон України «Про національні меншини (спільноти) України» на виконання рекомендацій Венеціанської комісії. Методологія прийнята, аби реалізувати цей закон.

Вас може зацікавити

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК

Культурне розмаїття національних меншин є частиною нематеріальної культурної спадщини України і має бути захищене, — МКСК