В Україні запрацював віртуальний музей оперного театру, створений за підтримки УКФ

Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка запрошує у перший в Україні віртуальний музей оперного театру, відкритий за підтримки Українського культурного фонду. Проєкт зі створення віртуальної галереї покликаний зберегти унікальну архівну колекцію ХНАТОБ від ризиків, пов’язаних з війною. 

Особливу увагу в цифровій колекції приділено національним операм та балетам, оскільки деякі всеукраїнські й світові прем’єри відбулися саме в Харкові. Зокрема, опера «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, перший український балет «Пан Каньовський» Михайла Вериківського та інші. Творам українських митців присвятили спеціальну віртуальну екскурсію, яка віддзеркалить шлях театру від використання колоніальної музичної спадщини до створення національного мистецького продукту. Також у галереї очікуються твори європейських композиторів та митців з Азербайджану, Вірменії, Грузії та інших країн. 

Проєкт покликаний створити максимально широку панораму розвитку оперно-балетного мистецтва у Харкові. Тож, крім музейної колекції ХНАТОБ, у віртуальній галереї представлені цікаві експонати з фондів київського Музею театрального, музичного та кіномистецтва України й Харківського художнього музею, а також приватних колекцій.

«Понад рік нашої роботи з підготовки матеріалів, перемовин з музеями й колекціонерами, роботи в архівах, відбору експонатів, їх фотографування, сканування, ретушування, описання, каталогізація дали свій результат – перший в Україні віртуальний музей оперного театру працює. На першому етапі роботи над проєктом, цьогоріч, віртуальна галерея налічуватиме близько 6 тисяч експонатів. Це ескізи декорацій, унікальні костюми постановок театру різних часів, афіші, фотографії, програмки», – зазначили в ХНАТОБ.

Нині у співпраці з музейниками Києва та Харкова тривають роботи над каталогізацією найцінніших експонатів, атрибуцією архівних матеріалів та їхньою диджиталізацією. 

Вас може зацікавити

Четверо українських оперних фахівців розпочали стажування в Metropolitan Opera

Четверо українських оперних фахівців розпочали стажування в Metropolitan Opera

Культурно-інформаційний простір як поле бою, а наступальна культурна політика — передумова перемоги: у Києві пройшов форум Культнаступу

Культурно-інформаційний простір як поле бою, а наступальна культурна політика — передумова перемоги: у Києві пройшов форум Культнаступу