Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Від «мовчання» до дії: у Києві відкрили виставку до 83-х роковин трагедії в Бабиному Яру

29 вересня у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» презентували виставку «Хтось був сусідом: Вибір, людська поведінка та Голокост». Її присвятили 83-м роковинам трагедії у Бабиному Яру.

Переглянути фотоальбом

Фотографії Віталій Ухов

«Мета цієї виставки – нагадати нам про те, як «мовчазна згода», байдужість чи активна участь звичайних людей зробили можливими жахливі злочини проти людяності. Злочини, з якими ми, на жаль, стикаємося і сьогодні. За 10 років війни ми були свідками численних звірств росіян в Україні. Злочинів, які потребують справедливої оцінки міжнародної спільноти. Злочинів, за які вони мають понести відповідальність. Злочинів, які нагадують світу про невивчені уроки Голокосту», — звернувся до присутніх Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький.

На експозиції представлені фотографії, спогади свідків подій, історичні відомості щодо політики нацистів, залученості місцевого населення до злочинів проти євреїв як активної, так і «мовчазної».

Керівна роль Гітлера та інших лідерів нацистської партії у скоєнні злочинів проти людства незаперечна. Однак виставка досліджує роль і відповідальність звичайних людей по всій Європі, їхні мотиви спостерігати, підтримувати та співпрацювати з гітлерівцями, а також те, що стояло за цим вибором. Також проводяться паралелі із сьогоденням, адже зараз так само поводяться і мешканці росії, загалом підтримуючи військову агресію та воєнні злочини проти мирного населення України, які вчиняються російськими загарбниками.

«Сьогодні ми маємо діяти проти всіх форм антисемітизму, расизму та фанатизму. Коли гідність будь-якої людини знаходиться під загрозою, ми повинні об’єднатися в солідарності, співчутті та непохитній рішучості. Після Голокосту ті, хто був свідком його трагедії, казали: ніколи не забувайте, ніколи знову», — сказала Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Співорганізатором виставки є Меморіальний музей Голокосту в США, який належить до найвідоміших спеціалізованих історичних музеїв світу.

У відеозверненні директорка Меморіального музею Голокосту в США Сара Блумфілд зазначила: «Я сподіваюся, що коли відвідувачі будуть дивитися виставку, вони ставитимуть важливі запитання про минуле, те, як Голокост став можливим, а також про сьогодення. Здійснення нацистського злочину вимагало підтримки та активної участі багатьох людей на різних рівнях, а також багатьох інших, які були принаймні байдужими до страждань своїх сусідів».

«В наших руках лише наш вибір, наші вчинки і те, якими ми виховуємо наших дітей. Бути людиною складно, але можливо. Ми вчимо наших дітей тому, що людські життя є найвищою цінністю незалежно від раси, релігії та переконань», — зауважила директорка Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Роза Тапанова.

Меморіальний музей Голокосту в США вперше реалізує спільний проєкт з українською стороною. Це федеральна освітня установа, яка покликана забезпечити постійність, розуміння та актуальність пам’яті про Голокост.

Виставка експонуватиметься до 31 грудня 2024 р. — відвідати можна щоденно з 10:00 до 19:00, вхід вільний.

Вас може зацікавити

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів

У День пам’яті трагедії Бабиного Яру в Києві вшанували пам’ять жертв нацистських злочинів

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя

У Києві відкрили виставку, присвячену історії греків Маріуполя