Відновлення Костелу Святого Миколая: вперше в Україні застосують унікальну німецьку технологію

Після детальних експертиз розпочалася активна фаза відновлення Костелу Святого Миколая у Києві, що постраждав від пожежі у вересні 2021 року. Для реставрації вперше в Україні застосують технологію дбайливої очистки поверхні крихких елементів декору, розроблену німецьким дослідним інститутом.

“Протиаварійні роботи – дуже тонка справа. Обмежені терміни та пришвидшений темп виконання не повинні позначитись на якості робіт, саме тому велика увага приділяється технології та врахуванню зарубіжного досвіду. І, не забуваємо, що йдеться про пам’ятку архітектури національного значення – а, отже, відповідальність у рази вище”, – прокоментував Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

За тиждень реставратори провели підготовчі роботи, розчистили сміття, виготовили захисні металоконструкції для вікон, виконали демонтаж та складування люстр. Наразі триває монтаж захисних конструкцій вікон, що постраждали від високих температур. Також фахівці готуються до очищення внутрішніх поверхонь та встановлюють риштування.

Щоб очистити найбільш постраждалі декоративні елементи Костелу максимально дбайливо та обережно, вперше в Україні буде використана технологія Remmers GmbH. Вона дозволяє глибоко очищувати без механічного впливу такі чутливі матеріали як ліпнина, кераміка, мармур, природний камінь, гіпс, поліроване дерево тощо. Цю ж технологію використовували для реставрації видатних пам’яток у Німеччині, Франції, Великобританії, Бельгії, США, Канаді, Швейцарії, Португалії, Іспанії. Усі необхідні компоненти очисної суміші виробник передав Костелу Святого Миколая безкоштовно.

Нагадаємо, Костел Святого Миколая відновлюють спеціалісти ТОВ «УКРСПЕЦРЕСТАВРАЦІЯ». Фахівці виконають наступні роботи: ремонт підлоги, монтаж захисних віконних конструкцій, очистку поверхонь, відремонтують системи електропостачання, освітлення і пожежогасіння, встановлять захисні сітки, виконають переміщення та складування цінних речей. Оціночна вартість робіт – 19,5 млн грн. Гроші на відновлення Костелу надали благодійники – громадяни України та бізнес. Очікується, що роботи триватимуть до кінця січня 2022 року. 

Вас може зацікавити

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

МКСК розробляє рекомендації щодо доступності культурних послуг 

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург

Зустріч молодих творців спадщини: переможці конкурсу «Young  European Heritage Makers» відвідали м. Страсбург