Відновлення та стійкість: у Києві відбувся круглий стіл про нематеріальну спадщину України

16 жовтня в Національній академії мистецтв відбувся круглий стіл «Відновлення та стійкість: майбутнє через нематеріальну культурну спадщину» за участі експертів, носіїв практик, громадськості, представників закладів культури й освіти, урядовців й представників офісу ЮНЕСКО в Україні.  Це перша подія серії заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Переглянути фотоальбом 

Фото Антоніни Вишневської

Заступниця Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар підкреслила, що цьогоріч Україну вперше обрали до складу Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини на чотирирічний термін з дати обрання під час сесії Генеральної асамблеї держав-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

«Насамперед ми сьогодні хочемо продемонструвати, що  українська культура є великою і розмаїтою, її прояви, зокрема у формі нематеріальної культурної спадщини, викликають повагу та гордість, складаючи ті цінності, що є важливими для людства, розкривають творче розмаїття і формують національну ідентичність. Саме такий наратив маємо створювати сьогодні, оскільки це є могутньою зброєю та  потужною протидією ворогу», сказала вона.

За словами Анастасії Бондар, цьогоріч ще два елементи можуть включити до Репрезентативного списку ЮНЕСКО. Це «Українська писанка: традиція і мистецтво» перший міжнародний елемент, який об’єднує Україну та Естонію. Він яскраво демонструє, що Україна є частиною культурного простору Європи. Також йдеться про включення «Програми з охорони кобзарсько-лірницької традиції». 

Паралельно відкрилася виставка «Жива спадщина: час, простір, культура», де представлені елементи української нематеріальної спадщини, які входять до списків ЮНЕСКО. Вона демонструє різноманітність української культури,  а також показує, як експерти з культурних практик охороняють та передають об’єкти спадщини в складних умовах боротьби України за своє існування.

«Фундаментальною основою нашої національної стійкості є усвідомлення свого права на володіння цією землею, свого права на рівноправність та рівноцінність у цьому світі. Й сформувати цю усвідомленість без розуміння своєї національної ідентичності та унікальності своєї культури неможливо», зазначив Міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Загалом основна мета заходів, присвячених Міжнародному дню охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, — демонстрація України як держави, що є активним учасником міжнародних акцій, а також відзначення ролі нематеріальної культурної спадщини як основи національної ідентичності. З календарем заходів можна ознайомитися на сайті.

Організатори: МКСК спільно з Національною спілкою майстрів народного мистецтва України, Національною академією мистецтв України, Центром розвитку «Демократія через культуру», ГО «Алєм».

Вас може зацікавити

За підтримки УКФ задля популяризації традицій кобзарства запрацював портал «ДУМА»

За підтримки УКФ задля популяризації традицій кобзарства запрацював портал «ДУМА»