Міністерство культури та інформаційної політики додало технологію приготування обрядового напою «Варена» в селі Боромля на Сумщині до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це йдеться в наказі МКІП від 26 липня 2023 року.
У селі Боромля, що на Тростянеччині (Сумська область), напій «Варена» готували й готують щороку на дні, присвячені поминанню померлих. Такі поминання відбуваються в першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву «Мироносна». В ці дні на кладовищах збираються поминати рідних. «Проводи» в Боромлі – це зустріч з рідними, родичами, односельцями.
На кладовище приносять з собою їжу: паски, крашанки, пироги з гречкою та печінкою, печене м’ясо, котлети, огірки, рибу та спеціальний обрядовий поминальний напій «Варену». На кладовищах біля могилок є столи та лавки. Їх застеляють скатертинами та розставляють на них страви. Поминають родичів на різних кладовищах у різні дні.
Для приготування обрядового напою «Варена» потрібні такі складники:
- 2 л води;
- 100 г цукру;
- 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди);
- 200 г сушених ягід смородини;
- гілочка м’яти:
- листочки смородини;
- 1-2 ст. ложки меду;
- стручок червоного перцю.
Спосіб приготування: 2 л води кип’ятять, додають цукор, ягоди, м’яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин. До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною гіркота на смак. Після цього перець виймають з напою. Перед вживанням варену проціджують. Споживають напій охолодженим.