Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VR-музей: інновації для збереження культурної спадщини

Україна, багата на свою історію, культуру та традиції, нині стикається з викликами збереження своєї культурної спадщини. Основною небезпекою звісно ж є збройна агресія росії. Та навіть та культурна спадщина, що надійно захищена від знищення агресором не може бути схована від згубної дії часу та інших факторів. У цьому контексті технології віртуальної реальності (VR) виявляються новим інструментом для збереження та відтворення цінних артефактів та історичних місць шляхом створення віртуальних музеїв.

Що таке віртуальна реальність (VR) ?

Віртуальна реальність (VR) — це технологія, яке відтворює реальний або вигаданий світ, занурюючи користувача повністю в нову цифрову реальність. Використання VR зазвичай вимагає спеціального обладнання, такого як шоломи віртуальної реальності, окуляри та іноді рукавички або інші пристрої для відстеження рухів, що дозволяють користувачам взаємодіяти з віртуальним світом. 

Використання віртуальної реальності (VR) в галузі культурної спадщини та музеїв стає все більш популярним, оскільки це дозволяє забезпечити глибше занурення та інтерактивний досвід з освітньою цінністю. Ось декілька видів застосування VR технологій у цій сфері:

  • Повноцінні 3D моделі для VR огляду.

    Музеї і організації культурної спадщини використовують 3D моделювання для створення точних цифрових копій артефактів, що дозволяє користувачам взаємодіяти з ними в середовищі віртуальної реальності. Це не тільки дозволяє переглядати предмети з усіх сторін, але й “тримати” їх, обертати та детально вивчати текстури та інші деталі. 
  • Сферичні панорами та 3D для VR огляду.

    Сферичні панорами і прості 3D тури використовуються для створення більш доступного, але менш інтерактивного досвіду. Вони забезпечують 360-градусний огляд простору, дозволяючи користувачам “переміщатися” між точками огляду. Втім, вони не дозволяють повноцінної взаємодії з об’єктами або глибокого дослідження деталей. Це чудовий інструмент для ознайомлення з галереями та виставковими залами.
  • 3D тури з мапами глибин для VR огляду.

    Розширені 3D тури з мапами глибин дозволяють створити враження фізичної присутності та взаємодії з середовищем. Вони використовуються для більш комплексних віртуальних екскурсій, де можна, наприклад, “ходити” поміж руїнами стародавніх споруд або взаємодіяти з реконструйованими історичними інтер’єрами. Такі технології додають вимір глибини і підсилюють реалізм переживань.

Окрім VR існують також інші схожі технології, що допомагають відтворювати дійсність в цифровій площині. Однією з них є доповнена реальність (AR). Це технологія, яка накладає цифровий контент на реальний світ, дозволяючи користувачам бачити взаємодію між реальними та віртуальними об’єктами в реальному часі. AR можна використовувати через смартфони або планшети, які показують цифрові зображення чи інформацію на тлі навколишнього середовища, не відокремлюючи користувача від реального світу.

Ще одним схожим інструментом є змішана реальність (Mixed Reality, MR) — це технологія, яка поєднує елементи віртуальної та доповненої реальності, створюючи середовище, де фізичний та віртуальний світи співіснують та взаємодіють в реальному часі. У змішаній реальності, віртуальні об’єкти можуть бути інтегровані в реальне оточення таким чином, що вони виглядають та “поводяться” як реальні, здатні взаємодіяти фізично з реальними об’єктами. MR, як і AR, відтворює цифрові зображення чи інформацію на тлі навколишнього середовища, не відокремлюючи користувача від реального світу. Проте для перегляду цифрового контенту використовують окуляри, які дублюють існуючий світ та додають поверх нього цифровий.

Важливість створення VR-музеїв в Україні для збереження культурної спадщини

Створення віртуальних музеїв дозволяє зберегти унікальні об’єкти культурної спадщини, які можуть бути в небезпеці або піддаються руйнуванню. Завдяки VR технологіям, можна створити докладні 3D-моделі пам’яток, музейних експонатів та історичних місць, що дозволяє широкій аудиторії відвідувати та досліджувати їх в будь-який час та з будь-якого місця. Саме це є однією з найбільших переваг віртуальних музеїв є саме їх доступність для всіх. Люди з будь-якого куточка світу можуть відвідати віртуальний музей і вивчати українську культурну спадщину, незалежно від своєї фізичної присутності. Це особливо важливо для людей з обмеженими можливостями або тих, хто не може відвідувати фізичні музеї.

Створення віртуальних музеїв також допомагає зберегти історію та культурну спадщину для майбутніх поколінь, зберегти пам’ять про історичні події та культурні традиції, які можуть бути втрачені в майбутньому через різні обставини. А в умовах сьогодення, коли кожен українець знаходиться в контексті війни, створення VR музеїв сприяє не лише збереженню історії, а й можливості давати світу доступ до правдивої інформації про війну, що триває в реальному часі. Зокрема в Україні створено віртуальний музей, який дає можливість оглянути наслідки російської окупації Київської області. VR-музей був запущений на туристичному порталі Київщини в рамках співпраці з проєктом «Війна впритул».

Вас може зацікавити

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

У жовтні в Україні розпочнеться найбільший фотоконкурс культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» 2024

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»

Українські проєкти аудіовізуального сектору зможуть претендувати на отримання грантів Програми ЄС «Креативна Європа»