ЮНЕСКО підтримує Міністерство культури та стратегічних комунікацій у новому проєкті з розвитку психосоціальної підтримки в бібліотеках

15 жовтня у Києві відбулася презентація проєкту та навчальної програми «Бібліотеки як простір психосоціальної підтримки». Вона спрямована на підвищення обізнаності співробітників бібліотек про ментальне здоров’я, покращення їхніх навичок самодопомоги і першої психологічної допомоги для підтримки колег та відвідувачів. Ініціатива реалізується як складова флагманського проєкту МКСК «Мистецтво допомагати» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Захід організований ЮНЕСКО спільно з МКСК за фінансової підтримки Японії у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

Серед учасників:  голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі, начальниця відділу політики безбар’єрності, ґендерної рівності та ментального здоров’я МКСК Леся Хемраєва, експертка з психічного здоров’я Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Анастасія Голотенко, а також програмна спеціалістка ЮНЕСКО з питань освіти Наталія Каташинська

«Бібліотеки, як соціальні інституції, мають розгалужену мережу офлайн та онлайн платформ для обміну професійним досвідом, підтримуючи здоров’я населення всіх регіонів. Працюючи з усіма віковими категоріями, вони доводять свою здатність надавати допомогу вразливим верствам населення. Проте, для подальшого розвитку, необхідно зосередитись на психосоціальній підтримці навичок працівників бібліотек та впровадженні комплексного підходу для підвищення ефективності їхньої діяльності. Адже турбота про ментальне здоров`я стосується кожного та кожної. Я хочу щиро подякувати команді та нашим партнерам за співпрацю у цій важливій справі!», — зазначила на початку події начальниця відділу політики безбар’єрності, ґендерної рівності та ментального здоров’я МКСК Леся Хемраєва.

34 бібліотеки з шести пілотних областей — Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Львівської, Одеської та Тернопільської — долучилися до ініціативи. Учасники пройдуть п’ятиденне очне навчання в Києві або Львові, під час якого отримають методичні матеріали та ресурси для організації тематичних заходів. 

«ЮНЕСКО активно підтримує трансформації у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в усіх аспектах свого мандату щодо освіти, культури та інформації. Цей підхід, який вже реалізовується для різних учасників і в різних закладах, таких як школи та центри для журналістів, тепер буде поширена і на бібліотеки. Вони відіграють ключову роль у цій місії як надійні центри в громадах, куди приходять діти, молодь і дорослі, щоб отримати перевірену інформацію, допомогу та знайти безпечне і спокійне середовище. Ми всі знаємо, наскільки важливі проблеми психічного здоров’я. У нинішньому контексті ця підтримка часто може врятувати життя. Сьогодні бібліотеки – це не просто кімнати, наповнені книгами, це місця живої взаємодії та спілкування між відвідувачами», — наголосила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Працівники вивчатимуть важливі аспекти психоедукації, зокрема основи ментального здоров’я, вплив стресу та розвиток стійкості. Вони також ознайомляться зі стратегіями самодопомоги та попередження професійного вигорання, використовуючи арт-практики і бібліотерапію.

До кінця року учасники програми проведуть дві події для колег з бібліотек і відвідувачів  та інтегрують психосоціальну підтримку в план роботи своїх бібліотек на наступний рік.

«Всеукраїнська програма ментального здоров’я насамперед про людей, про те, що людина — це найвища цінність. Ми, українці, повинні навчитися звертатися за підтримкою, коли вона справді потрібна. Українська стійкість — це про усвідомлення цінностей, здатність взаємодіяти, мислити корисно, регулювати емоції, про стосунки, підтримку, можливості та спільноти. Ми маємо піклуватися про психічне здоров’я і стійкість працівників цієї сфери та сприяти розвитку таких хабів по всій Україні», — підкреслила експертка з психічного здоров’я Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ Анастасія Голотенко.

Вас може зацікавити

У Лаврі представили відновлений іконостас 17 ст. з церкви Святого Юра в Дрогобичі

У Лаврі представили відновлений іконостас 17 ст. з церкви Святого Юра в Дрогобичі

МКСК та ІР офіс презентували рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів

МКСК та ІР офіс презентували рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів