ЮНЕСКО відзначає зусилля МКІП щодо збереження Софії Київської та Києво-Печерської лаври

На 44-ій сесії Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відзначив покращення стану збереження Софії Київської, Києво-Печерської Лаври та прилеглих споруд. 

Міжнародні експерти прискіпливо спостерігають за станом наших пам’яток. На попередній, 43-й сесії, у 2019 році Комітет висловив серйозне занепокоєння щодо загроз об’єкту всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра». Зокрема, мова йшла про невирішену проблему з масштабним містобудуванням в межах буферної зони – території з особливим статусом навколо пам’яток.

За цей час Україна виконала рекомендації міжнародних моніторингових і консультативних місій, які працювали в Україні, і покращила стан збереження цього об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Зокрема, МКІП затвердив межі та режими використання буферної зони об’єкту. Це регламентує правила будівництва у її межах та усуває можливі ризики втрати видатної універсальної цінності об’єкта всесвітньої спадщини. Забороняється знесення історичної забудови, зміна історичної містобудівної структури, перевищення новобудовами і надбудовами гранично допустимої висоти тощо. 

28 липня Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО схвалив межі буферної зони об’єкта «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра». Це рішення стане важливим кроком для його збереження та основою для завершення Плану його управління.

–    Україна традиційно приділяє значну увагу охороні культурній спадщині та розуміє її цінність, регулярно звітує про заходи, вжиті в рамках імплементації Конвенції про охорону всесвітньої і природньої спадщини, а також охороняє культурні цінності на всій своїй території, в тому числі в регіонах збройного конфлікту або які були незаконно окуповані, – зазначила Світлана Фоменко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції.

Нагадаємо, що об’єктами всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО в Україні, окрім Собору Святої Софії, прилеглих монастирських споруд та Києво-Печерської лаври, є: 

  • архітектурний ансамбль Резиденція митрополитів Буковини і Далмації;
  • ансамбль історичного центру Львова;
  • геодезична дуга Струве;
  • стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора;
  • дерев’яні церкви карпатського регіону України та Польщі.

Вас може зацікавити

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

У Києво-Печерській лаврі відродили одну із традицій української культурної спадщини — військову ікону

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій

Україна та Японія домовилися про посилення співпраці у сфері стратегічних комунікацій