Золтан Алмаші — лауреат премії імені В. С. Косенка у 2024 році

21 жовтня Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти провело засідання Комітету з присудження премії імені В. С. Косенка, що призначається за видатні досягнення у сфері професійної композиторської творчості для дітей та юнацтва.

Ознайомившись з усіма заявками, які цьогоріч були подані до Держмистецтв на отримання премії, члени Комітету, шляхом відкритого голосування, визначили лауреатом українського композитора, віолончеліста, педагога та лауреата багатьох музичних премій Золтана Алмаші. Він отримує премію за музичні твори для дітей молодшого та середнього віку до збірки «Казкова країна Віолончель».

Золтан Алмаші є автором понад 60 творів, переважно для камерного оркестру. Почав писати власні твори ще під час навчання у музичній школі. Композиторський дебют відбувся 1995 року, тоді на концерті фестивалю сучасної музики «Контрасти» був виконаний твір «Рондо» для двох віолончелей (партію другої віолончелі виконував сам композитор).

У своїй творчості прагне яскравої образності, емоційності висловлювання, структурної чіткості та драматургічної завершеності. Орієнтуючись загалом на неоромантичні тенденції в сучасному музичному мистецтві, він широко застосовує засоби композиційного письма, розроблені композиторами-новаторами ХХ століття.

Митець створив чимало творів на замовлення різних творчих об’єднань та музичних інституцій, багато з них написані спеціально для ансамблів сучасної музики «Nostri temporis», «Рикошет» та Національного ансамблю солістів «Київська камерата».

Вас може зацікавити

Розпочався конкурс на здобуття премії Drahomán Prize за 2024 рік

Розпочався конкурс на здобуття премії Drahomán Prize за 2024 рік

У Харкові обговорили перспективи українського книговидання і книгорозповсюдження

У Харкові обговорили перспективи українського книговидання і книгорозповсюдження