МКСК та ІР офіс презентували рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів

15 жовтня у Києві відбувся круглий стіл, під час якого було презентовано рекомендації щодо дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів, розроблені МКСК та ІР офісом для музейної спільноти України.

За словами заступниці Міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасії Бондар, сьогодні створення цифрових копій музейних предметів є критичною необхідністю, оскільки це допоможе зберегти артефакти для майбутніх поколінь, а у випадку їх викрадення чи втрати — ідентифікувати та повернути цінності до України.

«Наше завдання — забезпечити правильний баланс між збереженням культурних надбань і дотриманням нашого законодавства. Саме тому оцифрування має супроводжуватися ретельним юридичним оформленням прав інтелектуальної власності. Ми маємо не лише технічно виконувати цей процес, а й усвідомлювати його правову складову», — зазначила Анастасія Бондар.

Вона додала, що розроблені рекомендації допоможуть музейникам не лише уникнути юридичних помилок, а й максимально ефективно здійснювати весь процес оцифрування.

«Музеї та інші культурні установи мають завчасно укладати відповідні договори, належно захищати свої права і права працівників, які беруть участь в процесах оцифрування», — підкреслила заступниця Міністра.

Тему продовжила директорка Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс) Олена Орлюк: «Проблеми інтелектуальної власності завжди дуже складні. Працюючи з американськими та європейськими ринками ми зіштовхуємося з тим, що в них зовсім інший рівень правосвідомості, підготовки, супроводу, юридичного забезпечення. Тож, якщо ми хочемо виходити на міжнародну арену, або ж зацікавлені в тому, щоб інвестиції заходили сюди, в Україну, ми маємо забезпечити унормування та виконання відповідних правил».

У рамках заходу начальник відділу розвитку креативних секторів економіки ІР офісу Дмитро Дорошенко презентував структуру методичного посібника з дотримання прав інтелектуальної власності при оцифруванні музейних предметів.

Додатками до рекомендацій є чотири зразки договорів, що стануть у нагоді музеям на різних етапах оцифрування, а саме: Договір підряду на проведення робіт з оцифрування музейних предметів; Договір дарування; Ліцензійний договір; Договір про віртуалізацію.

За словами заступниці директора ІР офісу Любові Майданик, зразки договорів мають рекомендаційний характер, тож музеї можуть використовувати їх за основу, при цьому враховуючи свою індивідуальну ситуацію.

У рамках заходу спікери відповіли на запитання журналістів та інших зацікавлених учасників заходу.

Вас може зацікавити

ЮНЕСКО підтримує Міністерство культури та стратегічних комунікацій у новому проєкті з розвитку психосоціальної підтримки в бібліотеках

ЮНЕСКО підтримує Міністерство культури та стратегічних комунікацій у новому проєкті з розвитку психосоціальної підтримки в бібліотеках

У Лаврі представили відновлений іконостас 17 ст. з церкви Святого Юра в Дрогобичі

У Лаврі представили відновлений іконостас 17 ст. з церкви Святого Юра в Дрогобичі